Bir duvarın yalıtımı içten veya dıştan olabilir. Duvar yalıtımı ısı kaybını değiştiren önemli faktörlerden birisidir. Bir yapının %25 - %35’i dış duvardan oluşur. Duvarın içten yalıtımı halinde masif duvarın ısıl genleşmelere maruz kalacağı bilinmelidir. Dış cephedeki yalıtım da, bina içinde yapılan yalıtım kadar önemlidir. İçten veya dıştan yapılan uygulamalarda binanın enerji performansında değişme yaşanabilir. Önerilen yalıtım uygulaması dıştan yalıtımdır.
Beton, delikli tuğla, ahşap, vb. klasik yapı elemanları ile inşa edilen dış duvarlarda ısı kaybı çok fazla olur. Dolayısıyla yakıt tüketimi de çok fazla olur. Bir binada en fazla ısı kaybeden yerlerden biride dış duvarlardır. Ayrıca bu tür duvarlar yazında çok sıcak olur. Çünkü sıcağı bütünüyle içine çeker. Bu durumdan kurtulmak için modern ısı yalıtım malzemelerinden faydalanarak, kışın az yakıtla kolay ısınabilen, yazın serin mekanlar elde edebiliriz. Mantolama olarak da tabir edilen dışardan ısı yalıtım uygulaması, bina cephelerini tümden kapladığı için yapı fiziği açısından en ideal yöntemdir. Genel olarak mantolamanın avantajları; Bina dış cephesinde bulunan yapı elemanları eksiksiz yalıtılarak, ısı köpükleri önlenir. Duvar dış ortam etkilerinden tamamıyla korunur. Yapı fiziği açısından ideal bir çözüm elde edilir ve yoğuşma riski minimuma iner. İç hacimde herhangi bir daralma olmayacağı için net kat alanı etkilenmez.
Bazı durumlarda içerden ısı yalıtımı uygulaması yapılabilir. Yapı fiziği açısından uygun olan yöntem dışardan ısı yalıtımı olsa da, kimi zaman bu mümkün olmayabilir. Dış duvarları içten yalıtmada şu sonuçlar meydana gelebilir; kiriş, kolon, hatıl gibi betonarme yüzeylerin yalıtılmamasından dolayı ısı köprüleri açıkta kalabilir. İçerden yalıtımlarda düşük ısı depolama kabiliyetine sahiptirler. İçerde biriken ısı dışarıya çok hızlı bir şekilde soğur. Diğer yalıtım çeşitlerine göre daha ucuz ve pratiktir ama yoğuşma riskide fazladır